14 marca 2016

Indyk w sosie musztardowo-miodowym, brokuł i makaron bezglutenowy

Kolejne dosyć szybkie danie, które można zabrać ze sobą zarówno do szkoły, pracy, jak i na trening. Tym razem w daniu przewagę mają zdecydowanie węglowodany, których jest najwięcej, jednak nie brakuje także białka i odrobiny tłuszczu. Bez wątpienia warto spróbować piersi z indyka w sosie musztardowo-miodowym, jeżeli lubisz słodko-ostre dania.

Składniki

250 g filetu z piersi indyka
100 g makaronu z mąki kukurydzianej (bezglutenowy, penne/świderki/spaghetti)
150 g brokułu
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
Sól, pieprz

Przygotowanie

Filet z indyka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Do szklanki dodajemy łyżeczkę miodu i musztardy i dokładnie mieszamy. Tak powstałą marynatą smarujemy naszą pierś z indyka. Odstawiamy na około 30 minut.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i dodajemy mięso. Smażymy co jakiś czas mieszając do momentu, aż indyk ładnie się zarumieni (około 20-25 minut).

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 10 minut al dente).

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie pod przykryciem około 7-8 minut (aż będzie miękki).

Wartości odżywcze

Energia: 732,4 kcal
Białko: 57,6 g
Tłuszcz: 14,1 g
Węglowodany: 94,6 g
Indyk w sosie musztardowo-miodowym, brokuł i makaron bezglutenowy
5 (100%) 1 głosów

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>