18 marca 2015

Biała kiełbasa w piwie

Biała kiełbasa kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą. Tym razem jednak chciałem spróbować jej w nieco innym wydaniu, co okazało się rewelacyjnym pomysłem. Wszyscy domownicy byli zachwyceni. Biała kiełbasa pieczona w piekarniku w jasnym piwie z dodatkiem musztardy i miodu posiada swój niepowtarzalny smak, który łączy ze sobą słodkość oraz ostrość. Gorąco polecam. Można od razu przygotować więcej, bo z pewnością szybko zniknie z talerzy.

Składniki

5 białych kiełbas, surowych
2 cebule
1 szklanka jasnego piwa
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
Pieprz cayenne
2 łyżki oleju

Przygotowanie

Cebule posiekaj, pokrój w półplasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju aż się zeszkli. Ułóż ją na sam dół naczynia żaroodpornego. Na cebulkę kładziemy nasze białe kiełbasy. Nakłuwamy je wykałaczką, aby nie popękały w trakcie pieczenia. Do naczynia żaroodpornego dodajemy szklankę piwa. Do małej miseczki dodajemy 2 łyżki miodu oraz 2 łyżki musztardy i razem mieszamy. Nasze kiełbasy posypujemy pieprzem cayenne. Jeżeli nie lubicie ostrego jedzenia możecie pominąć ten krok. Na sam koniec smarujemy kiełbasy przygotowanym przez nas miksem musztardy i miodu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.

Biała kiełbasa w piwie
5 (100%) 2 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>