19 sierpnia 2015

Burger wołowy z jalapeño, buraczkami zasmażanymi, rukolą i sałatą strzępiastą

Ostatnio mam niesamowite parcie na różnego rodzaju burgery. Gdy tylko mam możliwość staram się w domu przygotować ciekawe połączenia składników, dzięki czemu burgery wcale się nie nudzą. Tym razem postanowiłem zrobić pikantne burgery wołowe dodając do nich dodatkowo buraczki zasmażane kupione w sklepie (dostępne w słoikach), rukolę oraz sałatę strzępistą. Całość została zamknięta w wiejskiej bułce. Co ciekawe do ich przygotowania nie użyłem żadnego sosu, a smakowały rewelacyjnie. Pikantne mięso oraz rukola doskonale łączą się z buraczkami zasmażanymi, które neutralizują nieco ostrość tworząc bardzo ciekawy smak. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować takiej kompozycji koniecznie musicie ją sprawdzić.

Składniki

Bułki wiejskie (oczywiście można wybrać inne)
Mielone mięso wołowe (jeden burger około 200 g)
Jalapeño (papryka chilli)
Buraczki zasmażane (babcine, w słoiku)
Sałata strzępiasta
Rukola
Sól, pieprz

Przygotowanie

Jalapeño siekamy bardzo drobno i łączymy z wołowym mięsem mielonym oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ilość jalapeño zależy od tego jak ostre jedzenie lubicie. Nie polecam przesadzać na początek. Z tak przygotowanego mięsa tworzymy nasze burgery, które smażymy na rozgrzanej patelni grillowej przez około 4 minuty z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości burgerów. Bułki przekrawamy na pół. Na dolną część układamy sałatę strzępiastą, następnie usmażonego burgera wołowego, buraczki zasmażane oraz rukolę. Całość przykrywamy górną częścią bułki.

Burger wołowy z jalapeño, buraczkami zasmażanymi, rukolą i sałatą strzępiastą
4 (80%) 4 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>