8 lutego 2015

Ciasto francuskie z kurczakiem, brokułami i serem camembert

Jeżeli nudzi cię standardowo podany brokuł oraz pierś z kurczaka warto sprawdzić ten przepis. Nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Bez wątpienia jeżeli raz przygotujecie, będziecie do tego chcieli wracać. Świetnie smakuje także z ketchup’em. Zapraszam do sprawdzenia przepisu.

Składniki

Opakowanie ciasta francuskiego
Pierś z kurczaka
Brokuły
Ser Camembert
Jajko

Przygotowanie

Brokuł gotujemy. Do wrzącej, osolonej wody z odrobiną cukru wrzucamy brokuł, a następnie gotujemy przez około 4-5 minut.

Pierś z kurczaka oczyszczamy, dzielimy na małe kostki, doprawiamy według smaku i podsmażamy na patelni.

Ciasto francuskie po wyciągnięciu z opakowania rozwijamy. Nie wyrzucaj papieru, na którym jest ciasto francuskie, posłuży on także jako papier do pieczenia. Na środek układamy kurczaka, różyczki brokułu oraz pokrojony w kostkę serek camembert. Boczne części ciasta nacinamy wzdłuż całej długości mniej więcej co 1-1,5 cm, a następnie splatamy na przemian „jak warkocz”.

Roztrzepanym jajkiem smarujemy całą powierzchnię naszego dania. Najlepiej do tego użyć pędzelka kuchennego.

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni z termoobiegiem lub 180 bez termoobiegu i pieczemy około 10 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.

Ciasto francuskie z kurczakiem, brokułami i serem camembert
5 (100%) 1 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>