13 maja 2015

Ciasto na włoską pizzę

Ostatnio udało mi się nabyć w popularnym dyskoncie mąkę na pizzę włoską (pszenna, typ 550). Oczywiście nie mogłem się powstrzymać przed jej wypróbowaniem i postanowiłem przygotować pizzę. Ciasto wyszło bardzo dobre, cienkie, nie łamiące się. Jeżeli chodzi o składniki, na górze to użyłem podsmażonej piersi z kurczaka z pieczarkami, pomidora, papryczek pepperoni, czerwonej papryki, mozzarelli, sera żółtego, a na ostatnią minutę pieczenia dodałem parę liści szpinaku. Gorąco polecam przygotowanie takiego ciasta, na pewno sprosta waszym wymaganiom. Pamiętajcie, że domowa pizza to także świetny pomysł na wieczorny posiłek podczas spotkania ze znajomymi.

Składniki

2 szklanki mąki na pizzę włoską
2/3 szklanki wody
10 g świeżych drożdży (można użyć także suszonych)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pół łyżeczki soli i łyżeczkę oliwy z oliwek. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier i dodajemy do mąki. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Jeżeli będzie się lepić możemy dodać trochę mąki. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na około kwadrans. Następnie wykładamy nasze ciasto na blachę natłuszczoną oliwą z oliwek i rozwałkujemy za pomocą wałka kuchennego posypanego mąką na kształt, który chcemy. Po dodaniu swoich ulubionych składników wkładamy pizzę do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 18-20 minut.

Ciasto na włoską pizzę
5 (100%) 1 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>