15 stycznia 2017

Długo duszona pręga wołowa z kością

Choć nie jestem zwolennikiem długiego przygotowania posiłków to muszę przyznać, że do tego przepisu na pręgę wołową wrócę jeszcze nie raz. Dzięki temu, że duszenie zajęło około 2-2,5 godziny (plaster grubości około 4 cm) mięso stało się bardzo kruche i niezwykle smaczne. Pręgę wołową z kością tym razem podałem na szpinaku z czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi. Gorąco polecam także odrobinę tartego chrzanu, który idealnie pasuje do tak przygotowanego mięsa. Oczywiście możecie je podać z ziemniakami, frytkami, pieczywem czy kaszą. Na pewno niedługo wypróbuję jeszcze inne formy przygotowania pręgi wołowej, ze względu na niezwykły smak tego rodzaju mięsa.

Składniki
Pręga wołowa z kością (1 plaster około 500 g)
1 łyżka masła klarownego
1 cebula
Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przykładowe składniki do podania
2 garści świeżego szpinaku baby
2 pomidorki koktajlowe
1/2 czerwonej cebuli
Sól, pieprz

Przygotowanie

Pręgę wołową z kością umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Z dwóch stron posyp świeżo zmieloną solą i czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Podsmaż mięso około 5 minut z każdej strony, następnie dodaj posiekaną w kosteczkę cebulkę i posyp odrobioną ziół prowansalskich. Całość podlej wodą i duś pod przykryciem co jakiś czas dolewając wodę i obracając mięso. Mięso powinno być miękkie w zależności od grubości kawałka po około 2-2,5 godziny.

Na talerzu ułóż liście szpinaku, pół pokrojonej w krążki cebuli i pomidorki koktajlowe. Na tak przygotowanym spodzie połóż mięso. Całość posyp solą i pieprzem oraz polej odrobiną tłuszczu, który pozostał w patelni.

Długo duszona pręga wołowa z kością
3.9 (78.18%) 11 głosów

Komentarze

Komentarze są wyłączone.