9 lutego 2015

Domowa pizza z brokułami, kurczakiem, papryką, szpinakiem i serem camembert

Pizza to chyba najbardziej uniwersalne danie na świecie. Lubią ją praktycznie wszyscy i można ją uzupełnić o składniki, które akurat zalegają nam w lodówce. Jeżeli szukasz przepisu na domową pizzę ze smacznym ciastem gorąco zapraszam do sprawdzenia tego przepisu. Możesz wykorzystać prezentowane przeze mnie składniki lub wybrać swoje i samemu skomponować idealną pizze. Ciasto zrobione z podanej w przepisie ilości składników wystarczy na okrągłą pizzę około 25-28 cm. Jeżeli chcecie przygotować całą blachę z piekarnika musicie liczbę składników pomnożyć razy 2 (50 g drożdży, 2 szklanki mąki itd.).

Składniki

Ciasto:

25 g świeżych drożdży
1 szklanka mąki (pełna)
1/2 szklanki mleka
Szczypta soli
Łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek
Przyprawa do pizzy i zapiekanek

Farsz:

Brokuły
Pierś z kurczaka
Papryka (ja użyłem żółtej, co widać na zdjęciu)
Szpinak – parę liści
Ser camembert
Ser żółty

Przygotowanie

Ciasto:

Do większego naczynia (może być miska) wrzucamy szklankę mąki, szczyptę soli oraz przyprawę do pizzy i zapiekanek. Nie dodajemy jej zbyt dużo, ja użyłem tym razem przyprawy z Prymatu, można oczywiście wybrać produkt innej firmy. Do połowy szklanki mleka wrzucamy drożdże (mleko może być chłodne) i mieszamy, aż nasze drożdże się rozpuszczą. Mleko wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju i ugniatamy jeszcze przez chwilę. Formujemy kształt naszej pizzy na blasze, bądź używamy jakiejś foremki np. jak na zdjęciu użyłem formy do tarty.

Farsz:

Na przygotowany przez nas spód od pizzy możemy dodać np. trochę ketchupu i go rozsmarować. Posłuży nam to jako sos, jednak nie jest to konieczne. Brokuł gotujemy (wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około 4-5 minut), pierś z kurczaka oczyszczamy, tniemy na kosteczki i podsmażamy w naszej ulubionej przyprawie. Paprykę myjemy, wyrzucamy pestki, kroimy w kosteczkę. Parę liści świeżego szpinaku myjemy pod wodą. Serek camembert kroimy w kosteczkę lub inne, dowolne kształty. Wszystkie składniki układamy równomiernie na całej pizzy, w dowolnej kolejności. Na sam koniec posypujemy całą górę naszej pizzy startym serem żółtym.

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni z termoobiegiem lub 185 stopni bez termoobiegu i pieczemy około 20 minut, aż nasza pizza ładnie się zarumieni.

Domowa pizza z brokułami, kurczakiem, papryką, szpinakiem i serem camembert
5 (100%) 2 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>