27 lutego 2015

Duszone podudzia z kurczaka

Podudzia z kurczaka są dosyć popularne w naszym kraju. Można je robić na wiele sposobów, jeden z nich możecie sprawdzić w tym przepisie. Wystarczy je chwile podsmażyć na patelni, a następnie dusić w wodzie pod przykryciem. Twoje ulubione przyprawy świetnie dopasują się do mięsa, dzięki czemu danie nabierze charakteru. Można je podawać np. jak na zdjęciu z warzywami.

Składniki

Podudzia z kurczaka (pałeczki)
Olej
Ulubione przyprawy
Woda

Przygotowanie

Podudzia z kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Przypraw według uznania swoimi ulubionymi przyprawami. Można np. użyć soli, pieprzu, papryki, czosnku, gotowych przypraw do kurczaka, a nawet przyprawy kebab/gyros. Wszystko zależy od Ciebie. Na patelnie wlej trochę oleju (około 0,5 cm) i gdy się rozgrzeje dodaj podudzia. Podsmaż je lekko z każdej strony, aż delikatnie się zarumienią (około 10 minut). Następnie dodaj wodę do patelni (mniej więcej powinna sięgać do połowy pałeczek) i duś pod przykryciem przez około 40 minut. Co 8-10 minut obracaj mięso, aby przyrządziło się równo z każdej strony.

Duszone podudzia z kurczaka
5 (100%) 4 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>