17 maja 2015

Gotowany filet z kurczaka z pieczarkami

Dawno nie jadłem gotowanego mięsa. Wiadomo, że jest zdrowe, jednak jakoś z czasem zastąpiłem je grillowanym, pieczonym lub smażonym. Pora jednak wrócić do zdrowych nawyków i lekkostrawnego jedzenia. A więc na dzisiejszy obiad postanowiłem przygotować gotowaną pierś z kurczaka z sosem pieczarkowym, pieczarkami oraz ryżem. Wykorzystałem ryż basmati z dzikim. Oczywiście możecie skorzystać z innego rodzaju. Dziki ryż zawiera sporo potasu, fosforu, witamin z grupy B, natomiast ryż basmati to niezwykle szlachetny smak. Z podanej liczby składników otrzymacie dwie solidne porcje.

Składniki

Podwójna pierś z kurczaka
2 woreczki ryżu
500 g pieczarek
500 ml bulionu
1 czerwona cebula
1 jogurt naturalny
Sól, pieprz

Przygotowanie

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do gotującego się bulionu wrzucamy na około 20 minut oczyszczone piersi z kurczaka. Po upływie około 10 minut do bulionu dodajemy także pokrojone w paski pieczarki oraz drobno poszatkowaną cebulę. Po 20 minutach wyciągamy mięso i odlewamy bulion, tak aby pozostało około 150 ml. Na tym etapie możesz także wyciągnąć parę plastrów ugotowanych pieczarek, które posłużą do dekoracji. Bulion z pieczarkami i cebulą blendujemy dokładnie i dodajemy jogurt naturalny. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy ryż, następnie pokrojoną w plastry pierś z kurczaka, polewamy przygotowanym sosem i na koniec dekorujemy plastrami pieczarek.

pierś z pieczarkami
image-391

Gotowany filet z kurczaka z pieczarkami
3.8 (75%) 4 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>