29 września 2017

Gulasz z dynią i łopatką wieprzową

Kolejny typowo jesienny przepis na blogu. Tym razem polecam sprawdzić gulasz z dynią i łopatką wieprzową, do którego przygotowania wykorzystamy także mleko kokosowe, dzięki czemu danie ma bardzo ciekawy smak. Muszę przyznać, że pierwszy raz w życiu robiłem obiad z wykorzystaniem dyni muscat, która ma lekko słodkawy smak. Oczywiście zamiast tej odmiany możecie wybrać inną (np. hokkaido).

Składniki

1 kg łopatki wieprzowej
1 kg dyni (muscat/hokkaido/zwykłej)
1 cebula
200 g pieczarek
400 g mleka kokosowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz

Opcjonalnie:
1 mała ostra papryczka

Przygotowanie

Dynię oraz cebulę obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Czosnek i pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Łopatkę myjemy pod bieżącą wodą, pozbywamy się zbędnego tłuszczu i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w niedużą kostkę.

Na patelnię wrzucamy masło klarowane lub olej i porządnie rozgrzewamy. Dodajemy czosnek, cebulę oraz mięso i obsmażamy je z każdej strony. Następnie na patelnię dodajemy dynię, sól, pieprz i mleko kokosowe. Całość dusimy pod przykryciem około godziny, aż mięso zmięknie, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem dodajemy natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Gulasz z dynią i łopatką wieprzową
5 (100%) 2 głosów

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>