5 maja 2015

Hamburger wieprzowy

Są takie dni, w których trzeba odstawić delikatne i zdrowe jedzenie na bok. Wtedy zazwyczaj na stół wjeżdżają dania typu fast food. Tym razem przygotowałem hamburgera z wieprzowiny w klasycznym połączeniu z sałatą, pomidorem, ogórkiem oraz boczkiem. Warto samemu zmielić mięso, przynajmniej mamy świadomość co jemy. Hamburgera możemy zaserwować z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami.

Składniki

200 g mielonego mięsa wieprzowego
1 bułka (dowolna)
Liść sałaty
Plaster pomidora
Plaster ogórka kiszonego
Plaster boczku
Ketchup, majonez
Sól, pieprz

Przygotowanie

Mięso doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i formujemy hamburgera. Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy przez około 5 minut z każdej strony. Na tą samą patelnie w międzyczasie rzucamy plaster boczku i czekamy aż się zarumieni. Bułkę przecinamy na pół, na dolną część kładziemy sałatę, plaster boczku, mięso, odrobinę majonezu i ketchupu, pomidor, ogórek, a następnie przykrywamy górną częścią. Smacznego.

Hamburger wieprzowy
5 (100%) 4 głosów