8 maja 2017

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Pogoda za oknem zmienia się jak kalejdoskop. Raz świeci słońce, za pół godziny pada deszcz i wieje mocny wiatr. Na szczęście dotarła do mnie przesyłka, a w niej patelnia Delimano Stone Legend. Muszę przyznać, że spodziewałem się nieco mniejszego kalibru. Otrzymałem sporą patelnię o średnicy 28 cm, więc szybko postanowiłem ją przetestować w inny sposób. Zastanawiając się co przygotować do głowy wpadł mi pomysł – domowe krokiety z kapustą i pieczarkami. Dawno ich nie jadłem, a przygotowanie nie jest zbytnio skomplikowane. Pod przepisem znajdziecie także bardziej dokładną recenzję patelni Delimano Stone Legend i więcej zdjęć samego produktu, który okazał się być naprawdę niezły. Życzę smacznego i zapraszam do sprawdzenia przepisu, jak i mojej opinii.

Składniki

Farsz

1 kg kapusty kiszonej
1 średnia cebula
200 g pieczarek
200 g boczku wędzonego
1 łyżka masła klarowanego
Sól, pieprz

Naleśniki

2,5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki wody
2 szklanki mleka
Szczypta sody oczyszczanej
Sól
Olej do smażenia

Panierka

2 jajka
1 łyżka stołowa mleka
Bułka tarta
Sól, pieprz
Olej do smażenia

Przygotowanie

Farsz

Kapustę kiszoną zalać zimną wodą i gotować około 15 minut do miękkości. Odcedzić na durszlaku. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, oczyszczone pieczarki kroimy w drobne plasterki i wszystko razem podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym. Po kilku minutach doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kapustę kiszoną i wszystko razem dusimy do miękkości mieszając co kilka minut. Zostawiamy do przestudzenia.

Naleśniki

Do miski wlewamy wodę oraz mleko, a następnie stopniowo dodajemy mąkę ciągle mieszając, tak, aby nie utworzyły się grudki. Na koniec dodajemy szczyptę sody oczyszczonej oraz sól. Tak przygotowane ciasto wylewamy na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażymy naleśniki na rumiano z obu stron.

Zwijanie i smażenie

Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zwijamy nasze krokiety.

Tak przygotowane krokiety panierujemy wkładając je kolejno do rozmąconego jajka z solą, pieprzem i łyżką mleka, a następnie obtaczając je dokładnie w bułce tartej.

Nasze krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż ładnie się zarumienią.

image-1431

Patelnia Delimano Stone Legend

Patelnia Stone Legend to bardzo ciekawa propozycja dla wszystkich osób, które lubią przygotowywać posiłki niskotłuszczowe. Chociaż nie widać tego po przepisie krokietów, to na co dzień także należę do tego grona osób i praktycznie nie dodaję tłuszczu do smażenia. Wolę przygotować bardziej tłusty kawałek mięsa, z którego on sam się wytopi. Wracając do patelni Delimano Stone Legend od razu rzuca nam się w oczy jej wnętrze, kamienna powłoka. To właśnie dzięki niej potrawy nie przywierają do patelni. Aby usmażyć mięso lub cokolwiek innego wystarczy kropla oleju, którą natłuścimy powłokę patelni. Jeżeli jednak chcemy usmażyć coś z większą ilością oleju to patelnia również daje sobie doskonale radę, co widać po moim przepisie.

Do przetestowania patelni Delimano Stone Legend wybrałem krokiety, ze względu na to, że mogłem ją wykorzystać, aż trzy razy. W pierwszej kolejności przygotowałem farsz z kapusty kiszonej, pieczarek i boczku, które dusiłem na maśle klarownym. Kolejno patelnia posłużyła do usmażenia naleśników, które również wyszły bardzo dobrze. Trzecim i ostatnim testem było smażenie krokietów na sporej ilości oleju. Wszystkie trzy testy mogę ocenić na piątkę z plusem. Najbardziej bałem się smażenia naleśników, ponieważ patelnia jest dosyć głęboka, a jak wiadomo czasem bywają problemy z ich odwracaniem, jednak dzięki temu, że naleśniki nie przywierały do powłoki patelni bez trudu można było je obrócić.

Podsumowując, gorąco polecam wszystkim sprawdzenie patelni Delimano Stone Legend, jeżeli tylko będziecie mieli taką możliwość. Chciałbym jeszcze wspomnieć o tym, że patelnia nadaje się do kuchenek indukcyjnych, gazowych, ceramicznych i elektrycznych. Ponadto na każdą patelnię Delimano Stone Legend otrzymujemy dwa lata gwarancji. Jeszcze jedną zaletą tej patelni jest to, że jest dosyć ciężka, a co za tym idzie wykonana naprawdę solidnie, z dbałością o najmniejsze szczegóły.

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem to na stronie Delimano.pl trwa fajna promocja – kupując patelnię Stone Legend 28 cm, drugą 24 cm dostaniesz w prezencie. Promocję możecie sprawdzić tutaj.

image-1432

image-1433

image-1434

image-1435

Krokiety z kapustą i pieczarkami
5 (100%) 2 głosów

Komentarze

  1. Krokiety, czy to te tradycyjne mięsne, czy z samymi pieczarkami, czy właśnie takie z dodatkiem kapusty zawsze cieszą się u mnie dużym wzięciem

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>