17 września 2017

Kurki w śmietanie

Za oknem prawdziwa jesień, a w polskich lasach wysyp grzybów. Jednymi z najpopularniejszych grzybów są właśnie kurki, których niestety nie zbierałem osobiście, ale kupiłem na lokalnym targowisku. Zazwyczaj grzyby kojarzą się z dodatkiem do jajecznicy, jednak można z nich także przygotować bardzo ciekawe dania. Dziś polecam kurki w śmietanie, których przyrządzenie nie zajmuje więcej niż 30 minut. Tak przygotowany obiad można podać z kaszą, makaronem, mięsem, chlebem, a nawet zjeść samodzielnie.

Składniki

500 g kurek
300 g słodkiej śmietany 30%
1 średnia cebula
3 łyżki masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz

Przygotowanie

Kurki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i dobrze odsącz. Większe okazy przekrój na połówki.

Obieramy cebulę i siekamy w drobną kostkę. Następnie musimy ją zeszklić na patelni z łyżką masła. Podsmażamy ją około 3 minut i dodajemy na patelnię kurki. Całość delikatnie solimy, dodajemy pieprz i pozostałe masło. Smażymy na dosyć dużym ogniu do momentu, aż powstały płyn wyparuje, a kurki zaczną się lekko przypalać na brzegach. Dodajemy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia, następnie całość gotujemy jeszcze około 10 minut. Przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy nasze danie solą i pieprzem.

image-1511

Kurki w śmietanie
5 (100%) 3 głosów

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>