11 maja 2015

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Produkty pełnoziarniste zawierają całkiem sporo kwasu foliowego, niacyny (witamina B3), fosforu, żelaza, cynku oraz magnezu. Warto więc dołączyć je do swojej diety. Przykładem może być makaron pełnoziarnisty, który gotowy do jedzenia jest po około 10 minutach gotowania. Jak widać przygotowanie go nie trwa długo, a w tym czasie możemy zrobić jakiś dobry sos. Tym razem postawiłem na pierś z kurczaka oraz szpinak, które razem z makaronem tworzą pełnowartościowy, zdrowy posiłek.

Składniki

Makaron pełnoziarnisty
2 garści szpinaku
1 podwójna pierś z kurczaka
1 ostra papryczka (chilli lub pepperoni)
1 łyżka śmietany 30%
Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Oliwa z oliwek

Przygotowanie

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Następnie solimy i pieprzymy, można też użyć przyprawy do kurczaka lub każdej innej, którą lubimy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy mięso. Gdy będzie podsmażone dodajemy poszatkowaną ostrą paprykę oraz dwie garści umytego szpinaku. Całość podsmażamy jeszcze chwilę, dodajemy łyżkę śmietany i po około dwóch minutach możemy nakładać na makaron.

day079
image-362

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
5 (100%) 3 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>