28 kwietnia 2015

Pieczona tołpyga z masłem, czosnkiem i koperkiem

Tołpyga to ryba słodkowodna należąca do rodziny karpiowatych. W kuchni ceniona jest za swój niesamowity smak. Wiele osób podkreśla, że tołpyga jest dużo smaczniejsza niż karp, ponieważ jej mięso jest niezwykle delikatne. Warto dodać też, że jeżeli chodzi o ryby, tołpyga jest jedną z bardziej kalorycznych (około 130 kcal na 100 g) ale posiada także całkiem sporo białka (11,5 g na 100 g mięsa). Muszę przyznać, że jadłem ją po raz pierwszy i na pewno jeszcze nie raz będę ją przyrządzał. Szybko, smacznie i zdrowo. Świetnie pasuje do różnego rodzaju warzyw, niektórzy podają ją z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami.

Składniki

600 g filetowanej tołpygi
Oliwa z oliwek
4 ząbki czosnku
Świeży koper
Sól, pieprz
1/4 kostki masła

Przygotowanie

Tołpygę myjemy, suszymy i dzielimy na kawałki. W małej miseczce mieszamy ze sobą 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego oraz dużą łyżkę posiekanego kopru. Rybę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przygotowaną przez nas marynatą i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Na blachę do pieczenia kładziemy zamarynowane kawałki tołpygi. Warto wcześniej wysmarować blachę masłem lub piec na papierze do pieczenia, aby nasza ryba nie przylepiła się do blachy. Na kawałki tołpygi kładziemy masło z wymieszanymi ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Całość pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Pieczona tołpyga z masłem, czosnkiem i koperkiem
4.8 (96%) 5 głosów

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>