10 marca 2016

Pieczony sum w sosie musztardowo-miodowym

Muszę szczerze przyznać, że dawno nie jadłem tak dobrej ryby. W ostatnim czasie przez natłok obowiązków i mnóstwo pracy, większość obiadów była robiona na szybko. Zdarzyło mi się nawet piec łososia w „sandwich tosterze” (polecam). Tym razem jednak postanowiłem poświęcić nieco więcej czasu i przygotować rybę w bardziej tradycyjny sposób. Udało mi się zakupić filet z suma w jednym z popularnych marketów. Za marynatę posłużyło połączenie miodu i musztardy oraz soli, pieprzu i koperku. Warto tak doprawioną rybę odstawić mniej więcej na godzinkę do lodówki, aby dobrze przeszła przygotowaną marynatą. Następnie pieczemy w piekarniku przez 40 minut. Sum z tego przepisu świetnie smakował z pieczonymi ziemniaczkami.

Składniki

300-350 g filetu z suma
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
1 pęczek koperku
Oliwa z oliwek lub inny tłuszcz do natłuszczenia folii aluminiowej
Sól, pieprz

Przygotowanie

Filet z suma dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki (ja przekroiłem filet na 4 części).

Folię aluminiową natłuszczamy oliwą z oliwek lub innym tłuszczem.

Kawałki suma doprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem, a następnie układamy na folii. Miód i musztardę mieszamy razem w miseczce i taką marynatą smarujemy naszą rybę. Na górę sypiemy odrobinę posiekanego koperku i zamykamy folię. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 35-40 minut.

Przed podaniem dekorujemy suma posiekanym, świeżym koperkiem. Tak przyrządzona ryba świetnie smakuje z ziemniaczkami, zarówno gotowanymi, jak i pieczonymi.

pieczony sum
image-1107

Pieczony sum w sosie musztardowo-miodowym
4.6 (92%) 5 głosów

Komentarze

  1. Gratuluje. Sum z biedry lub lidla. Mniam mniam samo zdrowie z Chin. Mniam mnian. Faktycznie lepiej sie Pan zajmij programowaniem niz gotowaniem.

Komentarze są wyłączone.