7 marca 2015

Pierś z kurczaka po hawajsku

Prosty przepis na przygotowanie piersi z kurczaka po hawajsku. Przygotowanie nieznacznie różni się od zrobienia popularnego ‚kotleta’, dlatego nikomu nie sprawi żadnych problemów, a frajda ze stworzenia czegoś innego jest gwarantowana. Dodatkowo tak przygotowany filet z piersi kurczaka smakuje zupełnie inaczej i z pewnością zaskoczysz nim pozytywnie wszystkich domowników. Bardzo ciekawe połączenie ananasa z mięsem.

Składniki

Pierś z kurczaka
Ananas z puszki (najlepiej plastry)
Ser żółty
Jajko
Bułka tarta
Olej do smażenia
Sól
Pieprz

Przygotowanie

Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie musimy ją trochę ‚rozbić’ za pomocą tłuczka. Najlepiej zrobić to przez folię spożywczą. Gdy nasza pierś już jest ‚ubita’ z dwóch stron przyprawiamy ją swoimi ulubionymi przyprawami. Może to być np. sól, pieprz, curry, słodka papryka. Kolejnym krokiem, który musimy wykonać jest standardowa panierka. Pierś z kurczaka wkładamy do roztrzepanego jajka, a następnie do bułki tartej. Kładziemy na patelnię z odrobiną oleju i smażymy do rumianego koloru z jednej strony. Gdy nasza pierś wygląda już prawidłowo, obracamy na drugą stronę i smażymy. Na górę piersi dajemy plaster ananasa z puszki, potarty ser żółty (lub cały plaster) i przykrywamy patelnię pokrywką, inaczej ser będzie miał się trudno roztopić. Gdy dolna część piersi nabierze odpowiedniego, złocistego koloru, a ser na górze się roztopi możemy nakładać naszego kotleta z ananasem na talerz. Do dekoracji można użyć listków bazylii lub mięty.

pierś z kurczaka po hawajsku
image-114

Pierś z kurczaka po hawajsku
5 (100%) 5 głosów

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>