11 marca 2017

Pierś z kurczaka w chipsach

Masz ochotę na smaczny obiad? Spróbuj przygotować pierś z kurczaka w piekarniku z panierką z chipsów. Wystarczy obtoczyć mięso w mące, jajku, a następnie w drobno pokruszonych chipsach i włożyć je do piekarnika na 40-45 minut. Efekt końcowy jest bardzo smaczny. Osobiście użyłem chipsów paprykowych znanej marki, ale myślę, że świetnie sprawdzą się także chipsy solone lub jakiekolwiek inne, które lubicie. Gorąco polecam sprawdzić ten przepis, bo naprawdę warto! Oczywiście klasycznie pierś z kurczaka podałem z miksem sałat i sosem. Możecie także spróbować połączyć ją z pieczonymi ziemniaczkami, czy frytkami.

Składniki

2 filety z kurczaka
100 g chipsów
1 jajko
1/4 szklanki mąki
Sól, pieprz
Tłuszcz do natłuszczenia naczynia żaroodpornego (np. oliwa, olej kokosowy)

Do podania np.
miks sałat
ulubiony sos, ketchup, musztarda

Przygotowanie

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Przygotuj 3 miseczki. Do pierwszej nasyp mąkę, do drugiej roztrzepane widelcem jajko z solą i pieprzem, a do trzeciej pokruszone drobno chipsy. Pierś z kurczaka panieruj z każdej strony w mące, jajku, a następnie w chipsach.

Tak przygotowane mięso wkładamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40-45 minut.

Pierś z kurczaka w chipsach
4.6 (92%) 5 głosów

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>