7 listopada 2015

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pietruszkowym

Pierś z kurczaka to chyba najczęściej przygotowywane przeze mnie mięso. Po pierwsze nie potrzeba sporej ilości czasu, aby zrobić coś dobrego, a po drugie zawsze smakuje dobrze. Dodatkowym atutem jest fakt, że można ją przyrządzić na setki sposobów. Jednym z nich jest pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pietruszkowym, którą bez problemu można zrobić w 30 minut. Idealnie pasuje zarówno do kaszy gryczanej, jak i różnego rodzaju makaronów oraz ryżu.

Składniki

Podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
150 ml śmietany 30%
Natka pietruszki (pęczek)
Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Olej do smażenia

Przygotowanie

Pierś z kurczaka czyścimy z błonek, dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę lub paski, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ulubioną przyprawą do kurczaka i podsmażamy na patelni na małej ilości oleju. Czosnek miażdżymy i drobno siekamy, cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Czosnek oraz cebulę dodajemy do kurczaka. Następnie wlewamy śmietanę i cały czas mieszamy, aż wszystko zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i całość dusimy jeszcze przez około 2 minuty.

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pietruszkowym
4 (80%) 4 głosów