18 maja 2015

Pierś z kurczaka z bananami

Ciekawe połączenie smaków. Gdy pierwszy raz pomyślałem o tym, żeby przygotować kurczaka z bananami nie byłem do końca przekonany. Jednak dobrze, że się przełamałem, ponieważ danie smakuje wyśmienicie. Przygotowanie go trwa około 30 minut, z podanych składników otrzymamy 2 duże porcje. Pierś z kurczaka pieczona w folii nie jest sucha, a banan na ciepło smakuje rewelacyjnie. Całość bardzo ciekawie się uzupełnia. Gorąco polecam sprawdzić ten przepis.

Składniki

Podwójna pierś z kurczaka
2 banany
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
Łyżeczka oliwy z oliwek
Pomidorki koktajlowe
Sól, pieprz
Opcjonalnie: Papryczka pepperoni

Folia aluminiowa

Przygotowanie

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami oraz dodajemy oliwę z oliwek. Cebulę i papryczkę pepperoni kroimy w plastry, czosnek miażdżymy. Na folię aluminiową kładziemy mięso, cebulę, czosnek i paprykę pepperoni. Zwijamy i smażymy na rozgrzanej patelni przez około 25 minut, co jakiś czas obracając. Czy mięso jest już miękkie możemy sprawdzić za pomocą wykałaczki. W międzyczasie myjemy banany i przekrawamy je wzdłuż. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię obok kurczaka w folii. Smażymy je do momentu, aż skórka będzie czarna. Na talerzu układamy banany obrane ze skórki, następnie na nie kładziemy kurczaka z papryczką, cebulą i czosnkiem. Na koniec dekorujemy talerz odrobiną roszponki lub sałaty oraz pomidorków koktajlowych.

pierś z kurczaka z bananami
image-400

Pierś z kurczaka z bananami
5 (100%) 4 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>