14 listopada 2015

Pierś z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem

Choć zazwyczaj staram się jeść dosyć zdrowo to czasem nachodzi mnie chęć na nieco inny klimat. Tym razem postanowiłem przygotować danie, które można spotkać praktycznie w każdym barze z jedzeniem. Była to jedna z najczęściej wybieranych przeze mnie pozycji w menu jeżeli chodzi o posiłki w trasie. Mowa oczywiście o panierowanej piersi z kurczaka z pieczarkami oraz żółtym serem. Nie mogło zabraknąć dodatków, czyli zielonej fasolki szparagowej oraz niezawodnych frytek. Jeżeli masz ochotę na taki obiad warto go przyrządzić samemu w domu, przynajmniej mamy pewność, że korzystamy ze świeżych składników, a przy okazji zaoszczędzisz trochę pieniędzy.

Składniki

Podwójna pierś z kurczaka
1 jajko
Mąka
Bułka tarta
200 g pieczarek
1 mała cebula
Ser żółty
Olej do smażenia
Sól, pieprz

Przygotowanie

Pieczarki kroimy w drobne paseczki lub kostkę. Cebulę również siekamy w drobną kosteczkę. Oba składniki podsmażamy na drobnej ilości oleju i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W trzech miseczkach przygotowujemy mąkę, roztrzepane jajko z solą i pieprzem oraz bułkę tartą. Naszą pierś panierujemy wkładając ją po kolei do mąki, jajka oraz bułki tartej.

Przygotowane przez nas mięso smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, aż panierka zyska piękny, złoty kolor. Po odwróceniu na drugą stronę na pierś z kurczaka nakładamy przygotowane wcześniej, usmażone pieczarki, które następnie posypujemy startym żółtym serem. Patelnię przykrywamy pokrywką, dzięki czemu nasz ser bez trudu się roztopi. Pierś z kurczaka będzie gotowa, gdy druga strona również nabierze złotego koloru.

Pierś z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem
4.3 (86.67%) 3 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>