3 marca 2015

Pierś z kurczaka z pistacjami, serkiem camembert i natką pietruszki

Uwielbiam pistacje. Może to właśnie dlatego tak przygotowana pierś z kurczaka bardzo mi smakowała. Moim skromnym zdaniem jest to jeden z najlepiej smakujących pomysłów na przyrządzenie tej części mięsa drobiowego. Po przyrządzeniu pierś jest soczysta, a farsz doskonale się z nią komponuje. Można ją podać praktycznie z wszystkim: od ziemniaczków, przez frytki, po ryż (na zdjęciu z ryżem Basmati). Dodatkowo przyrządza się ją bez większych trudności w niecałe 30 minut!

Składniki

Pierś z kurczaka
Garść pistacji
Serek camembert
Natka pietruszki
Olej do smażenia

Przygotowanie

Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą. Przecinamy ją wzdłuż, mniej więcej do połowy tworząc kieszonkę. Warto do tego użyć ostrego noża bez ząbków, dzięki czemu mięso nie będzie poszarpane. Przyprawiamy ją swoimi ulubionymi przyprawami, takimi jak np. papryka, sól, pieprz, przyprawa do kebaba. Serek camembert kroimy w drobne paski lub trójkąciki. Pistacje obieramy i drobno kroimy. Siekamy natkę pietruszki. Wszystkie przygotowane przez nas składniki umieszczamy w piersi z kurczaka w przygotowanej przez nas kieszonce. Na patelnię (może być to patelnia grillowa) dajemy odrobinę oleju i po jej rozgrzaniu smażymy naszą pierś po około 10 minut z każdej strony. Przed podaniem warto sprawdzić czy w środku kieszonki pierś także jest już odpowiednio wysmażona.

Pierś z kurczaka z pistacjami, serkiem camembert i natką pietruszki
5 (100%) 2 głosów

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>