4 września 2015

Pizza z chorizo, serami i czarnymi oliwkami

Kolejna pizza zawitała na mojego bloga. Tym razem z wieloma serami (camembert, cheddar i tradycyjny ser żółty), czarnymi oliwkami, paprykami (czerwona i pomarańczowa) oraz chorizo. Ta tradycyjna hiszpańska kiełbasa z wieprzowiny dodaje pizzy szczególnego aromatu. Bez wątpienia jeżeli jeszcze nie mieliście okazji jej spróbować warto szybko nadrobić zaległości. Wykorzystałem przepis na ciasto, który zamieściłem już wcześniej na blogu, więc w przepisie znajduje się do niego odnośnik. Niezwykle syta i smaczna pizza, która idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny zarówno w ciepłe, jak i chłodniejsze, deszczowe dni.

Składniki

Składniki na ciasto: Ciasto na włoską pizzę

1 czerwona papryka
1 pomarańczowa papryka
1 serek camembert
10 czarnych oliwek bez pestek
100 g chorizo
100 g sera cheddar
100 g żółtego sera
Ketchup

Przygotowanie

Jak przygotować ciasto: Ciasto na włoską pizzę

Ciasto smarujemy cienką warstwą ketchupu, który posłuży jako sos. Oczywiście możemy zamienić go innym sosem np. czosnkowym. Papryki dokładnie myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Oliwki przecinamy na pół. Na ciasto posmarowane sosem kładziemy ser cheddar, następnie pokrojone papryki, serek camembert, oliwki. Chorizo kroimy w cienkie plastry i dodajemy do naszej pizzy. Całość pokrywamy żółtym serem (plastry lub potarty).

Naszą pizzę z chorizo, serami i czarnymi oliwkami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 18-20 minut.

Pizza z chorizo, serami i czarnymi oliwkami
3.7 (73.33%) 3 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>