16 kwietnia 2015

Roladki drobiowe z pieczarkami i cebulką

Dziś na obiad zaserwowałem sobie roladki z piersi z kurczaka faszerowane pieczarkami oraz cebulką. Lato się zbliża i trzeba wrócić do formy, dlatego zrezygnowałem z panierki, dzięki czemu obiad jest dosyć lekkostrawny i dużo mniej kaloryczny, niż mięso obtoczone bułką tartą. Przygotowanie takich roladek drobiowych nie zajmuje dużo czasu, a połączenie mięsa z pieczarkami zawsze niesie za sobą bardzo dobry smak.

Składniki

Pierś z kurczaka
Kilka pieczarek
Pół niedużej cebuli
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek lub olej do smażenia

Nić do zawinięcia rolady lub wykałaczki

Przygotowanie

Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę, nie za dużą żeby łatwo się zwijało. Podsmażamy je na patelni i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon i rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię. Na nasz filet układamy podsmażone pieczarki i cebulę i zwijamy roladki. Kolejnym etapem jest zawinięcie ich nicią, żeby nie rozwaliły się w trakcie smażenia. Można do tego użyć także wykałaczek. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju/masła/oliwy z oliwek i smażymy na niedużym ogniu przez około 20 minut co jakiś czas obracając naszą roladkę.

Roladki drobiowe z pieczarkami i cebulką
5 (100%) 4 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>