16 maja 2015

Stek Bavette z mixem sałat

Bavette to część łaty wołowej. Delikatne, jędrne oraz miękkie mięso, które nie tylko wybornie smakuje ale i świetnie się prezentuje. Smażenie nie trwa długo, więc jeżeli wcześniej się przygotujemy, taki obiad zrobimy w kilka chwil. Postanowiłem połączyć Stek Bavette z mixem sałat oraz pomidorkami koktajlowymi. Dla mnie bomba, na pewno jeszcze nie raz zobaczycie podobne połączenia na blogu.

Składniki

Stek Bavette (około 300 g)
Mix sałat (w moim przypadku Sałatka florencka z lekko orzechową nutą)
Pomidorki koktajlowe
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz

Przygotowanie

Stek Bavette solimy i pieprzymy, wyciągamy z lodówki na około 1,5 godziny przed smażeniem. Wrzucamy go na mocno rozgrzaną patelnię natłuszczoną oliwą z oliwek. Smażymy po 3 minuty z każdej strony – uzyskamy wysmażenie medium. Jeżeli lubisz stek „well done”, czyli dobrze wysmażony, smaż po 4 minuty z każdej strony. Pamiętaj, aby do przewracania nie używać widelca, ponieważ z mięsa może wypłynąć cały sok. Nasz stek odstawiamy na około 5 minut, aby odpoczął. W międzyczasie na talerz układamy mix sałat oraz pomidorki koktajlowe przecięte na pół. Stek kroimy w cienkie paski i układamy na sałacie.

day082
image-385

Stek Bavette z mixem sałat
3.8 (76%) 5 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>