13 marca 2015

Stek z udźca jagnięcego

Stek z udźca jagnięcego to dla mnie nowość. Przygotowałem taki rodzaj mięsa osobiście po raz pierwszy i nie żałuję. Mięso jest soczyste i smaczne. Świetnie dopasowało się do małych marcheweczek i pieczonych ziemniaczków. Steki w przyprawach najlepiej odstawić na noc do lodówki, aby całe mięso nabrało odpowiedniego smaku.

Składniki

Stek z udźca jagnięcego bez kości
Sól
Pieprz
Sok z cytryny
Ząbek czosnku
Majeranek
Olej

Przygotowanie

Steki z udźca jagnięcego umyj pod wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Przypraw z dwóch stron solą i pieprzem, posyp majerankiem, skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny oraz delikatnie olejem, obsyp drobno posiekanym czosnkiem. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyciągnij steki z lodówki na około godzinę przed smażeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Smaż na rozgrzanym oleju przez około 4-5 minut z każdej strony.

Stek z udźca jagnięcego
5 (100%) 3 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>