21 kwietnia 2015

Tortilla z kurczakiem, papryką, serkiem wiejskim i czarnymi oliwkami

Tortilla to chyba jedno z szybszych dań jakie możemy przygotować i wziąć na wynos. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zazwyczaj korzystam z tortilli pełnoziarnistych, niestety tym razem nie udało mi się takich zakupić, więc musiałem użyć pszenicznej. Klasycznie w farszu musiała znaleźć się pierś z kurczaka. Do tego dodałem czerwoną paprykę, czarne oliwki bez pestek oraz serek wiejski w wersji light (3% tłuszczu). Przygotowanie trwa około 20 minut.

Składniki

Tortilla
Pierś z kurczaka
Pół czerwonej papryki
Serek wiejski
Czarne oliwki bez pestek
Przyprawa do kurczaka
Oliwa z oliwek

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z błon. Kroimy w kostkę lub paseczki, obsypujemy przyprawą do kurczaka (można użyć także przypraw typu kebab/gyros). Smażymy na patelni do czasu zrumienienia (około 10 minut). Po tym czasie dodajemy umytą i pokrojoną w paseczki paprykę. Razem podduszamy jeszcze przez parę minut. Oliwki przecinamy na pół. Faszerujemy naszą tortillę kurczakiem i papryką, posypujemy czarnymi oliwkami, a na koniec dodajemy serek wiejski. Całość zwijamy.

Tortilla z kurczakiem, papryką, serkiem wiejskim i czarnymi oliwkami
5 (100%) 3 głosów