18 marca 2015

Udko z kurczaka z brokułami

Udko z kurczaka to jedna z tańszych pozycji jaką można przygotować w kuchni, a zarazem jest bardzo pożywna i smaczna. Przygotowanie ćwiartki z kurczaka w piekarniku jest banalnie proste. Wystarczy użyć ulubionych przypraw, włożyć do piekarnika i czekać. Proponuję podać je z ugotowanymi brokułami. Razem smakują rewelacyjnie.

Składniki

Oliwa z oliwek
Ćwiartki z kurczaka (udka)
Przyprawy (sól, pieprz, przyprawy do kurczaka lub inne ulubione)
Brokuł

Przygotowanie

Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek, przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. Możemy także je obrócić podczas pieczenia, dzięki czemu będziemy mieli pewność, że mięso przygotuje się równo z każdej strony. Warto sprawdzić czy są miękkie np. widelcem. W między czasie gotujemy brokuł podzielony na różyczki w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru przez około 5-6 minut.

Udko z kurczaka z brokułami
5 (100%) 1 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>