17 kwietnia 2015

Zrazy alpejskie z szynką szwarcwaldzką i serem

Dziś na stole pojawiły się zrazy alpejskie inspirowane przepisem Pascala Brodnickiego z Kuchni Lidla. Dodatkowym plusem jest to, że we wspomnianym dyskoncie trwa właśnie tydzień alpejski, dzięki czemu bez trudu można dostać w świetnej cenie szynkę szwarcwaldzką i ser alpejski w plastrach. Prezentowane zraziki smakują fenomenalnie, a ich wykonanie nie trwa długo. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji spróbować to gorąco polecam. Roladki świetnie dopasowały się do gotowanych młodych ziemniaczków z masłem i świeżym koperkiem.

Składniki

5 plasterków schabu wieprzowego (360 g)
5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
2 plasterki sera alpejskiego
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Łyżka masła

Przygotowanie

Plasterki schabu dokładnie myjemy, osuszamy i pozbywamy się białych błon. Rozbijamy je tłuczkiem przez folię spożywczą. Doprawiamy solą i pieprzem, nie solimy zbyt mocno, ponieważ szynka szwarcwaldzka jest sama w sobie dosyć słona. Plastry sera przecinamy na pół. Na kawałek schabu kładziemy plasterek szynki szwarcwaldzkiej, a następnie pół plasterka sera alpejskiego. Całość zwijamy dosyć ciasno i związujemy nicią bądź sznurkiem. W tym momencie możemy znowu delikatnie doprawić nasze roladki solą i pieprzem. Na patelnię dodajemy odrobinę oliwy z oliwek oraz łyżkę masła. Na nasz rozgrzany tłuszcz kładziemy roladki i obsmażamy z każdej strony po około 2 minuty. Następnie dobrze je chwilę „poddusić” pod przykryciem na małym ogniu.

Zrazy alpejskie z szynką szwarcwaldzką i serem
5 (100%) 3 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>