18 kwietnia 2015

Gołąbki z kaszą jaglaną, serem wędzonym i natką pietruszki

Świetne wegetariańskie gołąbki z kapusty włoskiej. Jako farsz posłużyła kasza jaglana połączona z serem wędzonym oraz natką pietruszki. Bez wątpienia ciekawa alternatywa dla osób nie jedzących mięsa. Gołąbki można podać np. z sosem pomidorowym lub pieczarkowym (jak na zdjęciu). Ich wykonanie jest stosunkowo proste, szybkie i nie wymaga dużego budżetu.

Składniki

Włoska kapusta
300 g kaszy jaglanej
120 g sera wędzonego
Natka pietruszki
Sól, pieprz
Olej

Przygotowanie

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, a następnie studzimy. Ser wędzony trzemy na tarce, jeżeli mamy ser w plasterkach to po prostu kroimy na drobną kosteczkę. Natkę pietruszki myjemy, odsączamy i siekamy. Wszystkie składniki mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Z kapusty włoskiej wycinamy głąb, oddzielamy liście. W garnku musimy zagotować wodę z odrobiną soli. Każdy liść parzymy zanurzając we wrzątku przez około 3-4 minuty. Oczywiście nie musimy każdego wkładać osobno, ja jednorazowo do garnka wrzucam po 4-5 liści. Gdy wystygną nakładamy farsz i zwijamy jak klasyczne gołąbki. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i wkładamy nasze gołąbki, następnie przykrywamy pokrywką. Po paru minutach możemy dolać do nich wody. W ten sposób dusimy je przez 25-35 minut, aż kapusta będzie miękka.

Gołąbki z kaszą jaglaną, serem wędzonym i natką pietruszki
5 (100%) 3 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>