5 czerwca 2015

Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym

Będąc dziś w sklepie trafiłem na ciekawy makaron świderki, który w jednym opakowaniu dostępny jest w trzech kolorach (eliche tricolore). Widziałem go już kilkakrotnie ale jakoś nigdy nie wleciał do koszyka. Taka mieszanka prezentuje się całkiem dobrze, więc nie było innej możliwości na dzisiejszy obiad, który powstał w około 25 minut. Z podanej ilości składników otrzymacie dwie całkiem spore porcje. Świetny, lekki obiad. Atutem jest także fakt, że jest to danie bezmięsne, więc możemy takim posiłkiem poczęstować także wegetarian.

Składniki

200 g makaronu świderki lub penne
200 g pieczarek
100 ml śmietanki 30%
1/2 cebuli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek lub olej

Przygotowanie

Przygotowanie naszego dania zaczynamy od ugotowania makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie na patelnię dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju, następnie wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki oraz cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Po ugotowaniu makaronu odcedzamy go i dodajemy na patelnię, gdy pieczarki i cebula są już odpowiednio podsmażone. Na koniec dodajemy śmietankę, natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym
5 (100%) 2 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>