27 lipca 2015

Placki z cukinii

Smaczne placki z cukinii, które można przygotować w kilka minut. Ich głównym atutem jest niska kaloryczność, więc można je dołączyć do swojego menu będąc na diecie. Dzięki temu, że nie są smażone w oleju smakują bardzo dobrze i są lekkie. Dodatkowo polecam przygotować do nich sos czosnkowo-ogórkowy na bazie jogurtu naturalnego.

Składniki

Placki:
300 g cukinii
3 czubate łyżki mąki
1 jajko
1 mała cebula
Sól, pieprz, oregano
Oliwa z oliwek

Sos:
100 g jogurtu naturalnego
1 ogórek zielony
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz

Przygotowanie

Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce na dużych oczkach. Delikatnie odsączamy ściskając potartą cukinię w rękach. Jajko ubijamy i dodajemy do cukinii. Do miski wrzucamy mąkę, posiekaną cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Jeżeli masa na placki wyjdzie nam zbyt rzadka możemy dodać mąki. Placki smażymy z dwóch stron na patelni natłuszczonej oliwą z oliwek, aż ładnie się zarumienią.

Do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz potarty ogórek zielony. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Placki z cukinii
5 (100%) 3 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>