22 kwietnia 2015

Tortelloni z sosem serowym i brokułami

Tortelloni to makaron identyczny do tortellini, jednak podawany w większej postaci. Zazwyczaj nadziewany jest serem ricotta z warzywami, szpinakiem lub grzybami. Tortelloni możemy nabyć między innymi w Lidlu, gdzie sprzedawane jest jako produkt marki Deluxe. Postanowiłem połączyć je z błyskawicznym sosem serowym na bazie serków topionych i mleka oraz brokułami, które moim zdaniem pasują do wszystkiego. Całość mi osobiście podeszła do gustu, dlatego zachęcam do spróbowania i podzielenia się swoimi uwagami w komentarzach.

Składniki

Tortelloni z borowikami i serem ricotta (może być inne)
Brokuł
2 łyżki mleka
2 trójkąciki serka topionego śmietankowego (2 x 25 g)
Sól

Przygotowanie

Tortelloni gotujemy według instrukcji na opakowaniu (u mnie 6-7 minut w mocno osolonej wodzie). Brokuł gotujemy podzielony na różyczki w lekko osolonej i pocukrowanej wodzie przez około 5 minut pod przykryciem. 2 łyżki mleka i serek topiony rozpuszczamy razem w garnuszku na małym ogniu i czekamy aż stworzą jednolity sosik, który następnie doprawiamy solą do smaku. Nasze tortelloni polewamy przygotowanym sosem, a na górę dodajemy brokuły.

Tortelloni z sosem serowym i brokułami
5 (100%) 1 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>