8 marca 2015

Chlebek bananowy

Przepis na chlebek bananowy przywiozłem od znajomych z Poznania (pozdrawiam). Robiąc go pierwszy raz w domu, na Śląsku, od razu wszystkim zasmakował. Minimum pracy, a efekt niesamowity. Smakuje trochę jak babka z bananami. Świetnie pasuje do kawy. Dodatkowo trzeba zwrócić uwagę na to, że nie musimy wydać dużych pieniędzy – podstawowe składniki, które masz w domu + banany. Gorąco polecam.

Składniki

1 1/2 szklanki mąki
1 jajko (całe)
Szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 banany
Pół kostki masła – roztopionego

Przygotowanie

Banany obieramy i wrzucamy do miski. Rozgniatamy je dokładnie widelcem. Dorzucamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Do przygotowanej przez nas masy można dodać orzechy, żurawinę, pokrojone w kostkę jabłko lub inne składniki. Całość przelewamy do foremki. Warto ją wcześniej natłuścić masłem, aby chlebek wyszedł bez problemu. Pieczemy z termoobiegiem 180 stopni (bez termoobiegu 190 stopni) przez około 35-40 minut.

Chlebek bananowy
5 (100%) 5 głosów

Komentarze

  1. Programista w kuchni mówi :

    Wydaje mi się, że tak, choć nigdy nie robiłem na margarynie 🙂 Zdecydowanie polecam masło 🙂

Komentarze są wyłączone.