8 marca 2015

Chlebek bananowy

Przepis na chlebek bananowy przywiozłem od znajomych z Poznania (pozdrawiam). Robiąc go pierwszy raz w domu, na Śląsku, od razu wszystkim zasmakował. Minimum pracy, a efekt niesamowity. Smakuje trochę jak babka z bananami. Świetnie pasuje do kawy. Dodatkowo trzeba zwrócić uwagę na to, że nie musimy wydać dużych pieniędzy – podstawowe składniki, które masz w domu + banany. Gorąco polecam.

Składniki

1 1/2 szklanki mąki
1 jajko (całe)
Szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 banany
Pół kostki masła – roztopionego

Przygotowanie

Banany obieramy i wrzucamy do miski. Rozgniatamy je dokładnie widelcem. Dorzucamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Do przygotowanej przez nas masy można dodać orzechy, żurawinę, pokrojone w kostkę jabłko lub inne składniki. Całość przelewamy do foremki. Warto ją wcześniej natłuścić masłem, aby chlebek wyszedł bez problemu. Pieczemy z termoobiegiem 180 stopni (bez termoobiegu 190 stopni) przez około 35-40 minut.

Chlebek bananowy
5 (100%) 5 głosów

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>