20 sierpnia 2016

Czekoladowo-malinowy pudding chia

Kolejny deser z nasionami szałwii hiszpańskiej na blogu. Osobiście uwielbiam połączenie mleka kokosowego i chia. Pierwszy raz postanowiłem jednak spróbować go przygotować w czekoladowej formie, którą po wypróbowaniu muszę serdecznie polecić. Oczywiście jeżeli czekolada to także maliny, które świetnie komponują się z jej smakiem. Do posłodzenia deseru posłużył ksylitol, czyli coraz bardziej popularny cukier brzozowy. Z podanej ilości składników przygotujecie deser dla dwóch osób, który najprościej podać w szklankach lub słoiczkach.

Składniki

400 ml mleka kokosowego
3 łyżki nasion chia
3 łyżeczki holenderskiego kakao (niesłodzonego)
3 łyżeczki ksylitolu
2 kostki gorzkiej czekolady
80 g malin

Przygotowanie

Zetrzyj jedną kostkę czekolady na tarce o drobnych oczkach. Mleko, nasiona chia, kakao, ksylitol oraz startą czekoladę dokładnie ze sobą wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.

Po wyciągnięciu z lodówki wypełnij szklanki przygotowaną masą razem z malinami oraz czekoladą potartą na grubych oczkach. Górę puddingu warto przyozdobić potartą czekoladą oraz malinami.

Wartości odżywcze

1 porcja 2 porcje (całość)
Energia: 404,5 kcal 809 kcal
Białko: 10,5 g 21 g
Tłuszcz: 33 g 66 g
Węglowodany: 14 g 28 g
Czekoladowo-malinowy pudding chia
5 (100%) 2 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>