24 października 2016

Czekoladowo-miętowy pudding chia

Uwielbiam desery z nasionami chia, co można zauważyć przeglądając bloga. Co jakiś czas staram się wrzucić nową wersję puddingu, zazwyczaj bazującą na mleku kokosowym. Tym razem będzie jednak mniej zdrowo, ale bardziej orzeźwiająco! Na dzisiejszy deser proponuję pudding z nasionami chia o smaku czekoladowo-miętowym. Do stworzenia czekoladowej warstwy użyłem holenderskiego kakao, a do jej posłodzenia ksylitolu. Natomiast miętowa wersja powstała na bazie syropu barmańskiego, który można kupić praktycznie w każdym markecie. Gorąco polecam sprawdzić ten orzeźwiający deser, który świetnie się sprawdzi nie tylko w upalne dni. Z podanych składników zrobicie 2 desery w klasycznych szklankach.

Składniki

Warstwa czekoladowa:
200 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki ksylitolu
2 łyżeczki holenderskiego kakao (niesłodzonego)
2 łyżki nasion chia

Warstwa miętowa:
200 ml mleka kokosowego
80 ml syropu barmańskiego, miętowego
2 łyżki nasion chia

Liście świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie

Połącz wszystkie składniki z warstwy czekoladowej i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc (minimum 3-4 godziny). W osobnej miseczce zrób to samo z warstwą miętową.

Po wyciągnięciu z lodówki do szklanki lub pucharków dodaj połowę warstwy czekoladowej, a na nią warstwę miętową, na górę dodaj drugą część warstwy czekoladowej i udekoruj liściem mięty.

Czekoladowo-miętowy pudding chia
5 (100%) 2 głosów

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>