20 czerwca 2016

Deser z chia, bananem, truskawkami i nektarynką

Po dłuższej przerwie wróciłem do deserów z nasionami chia. Ich smak w połączeniu z mlekiem kokosowym i miodem bardzo mi odpowiada. Do tego świeże owoce, które świetnie się sprawdzają w każdych warunkach. Tym razem w roli głównej banan, nektarynka oraz truskawki, na które trwa właśnie sezon, więc jest okazja kupić je taniej i spróbować prawdziwego smaku owoców, które urosły w Polsce. Nie trzeba chyba wspominać, że są o wiele smaczniejsze niż te importowane. Deser robi się na prawdę prosto!

Składniki

400 ml mleka kokosowego
1 łyżka miodu
3 łyżki nasion chia
1 nektarynka
1 banan
5 truskawek

Przygotowanie

Do miseczki wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy nasiona chia oraz dodajemy łyżkę miodu. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Banan kroimy w plastry i układamy z boku szklanki, następnie wypełniamy środek przygotowanym wcześniej mlekiem kokosowym z nasionami chia. Górę deseru dekorujemy truskawkami oraz nektarynką.

day159
image-1180

Deser z chia, bananem, truskawkami i nektarynką
5 (100%) 2 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>