3 lutego 2016

Deser z chia i kiwi

Kolejny deser na blogu z nasionami szałwii hiszpańskiej. Tym razem pudding z chia na mleku kokosowym połączyłem z kiwi i odrobiną suszonej żurawiny. Deser bardzo fajnie się prezentuje, robi się go niezwykle prosto i dobrze smakuje. O zaletach nasion chia pisałem już wcześniej, więc teraz pominę ten krok. Z podanej ilości składników otrzymacie dwa desery, jak na zdjęciu. Gorąco polecam wymieszać chia z mlekiem kokosowym wieczorem i odstawić na noc, dzięki czemu wstając rano możemy przygotować deser w 5 minut i zabrać go ze sobą na wynos lub zostawić w lodówce i zjeść kiedy mamy ochotę.

Składniki

400 ml mleka kokosowego
3 łyżki nasion chia
3 kiwi
1 łyżka miodu
1 łyżka suszonej żurawiny

Przygotowanie

Do miseczki wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy nasiona chia oraz dodajemy łyżkę miodu. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Obieramy dwa kiwi. Wrzucamy do blendera i miksujemy. Tak przygotowaną masę z kiwi dajemy na dół szklanki lub pucharku. Na nią dodajemy przygotowane wcześniej nasiona chia z mlekiem kokosowym i miodem. Na górę układamy pokrojone kiwi (trzecie, które nam zostało) i suszoną żurawinę. Jeżeli nie jemy deseru od razu przechowujemy go w lodówce.

deser z chia i kiwi
image-1008

Deser z chia i kiwi
4.7 (93.33%) 3 głosów

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>