20 grudnia 2015

Deser z chia, jagodami goji i borówkami

Drugie podejście do deseru z nasionami chia i kolejny raz jestem bardzo zadowolony. Tym razem postanowiłem udekorować je borówkami oraz jagodami goji, które mają wysoką zawartość witaminy A i E, sporo błonnika i są świetnym źródłem żelaza. Deser ma tylko 223 kcal, więc nie trzeba martwić się o to, że pójdzie „w boczki”. Dodatkowo warto wspomnieć o tym, że dzięki wykorzystaniu mleka sojowego deser nie zawiera laktozy, więc można go podać osobie, która nie toleruje cukru mlecznego.

Składniki

200 ml mleka sojowego
2 łyżki nasion chia
50 g borówek amerykańskich
10 g jagód goji (suszonych)

Przygotowanie

Do miseczki wlewamy mleko sojowe i wsypujemy nasiona chia. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po wyciągnięciu z lodówki nasze mleko z nasionami przekładamy do szklanki, kieliszka lub miseczki. Na górze układamy borówki amerykańskie i suszone jagody goji.

Wartości odżywcze

Energia:223 kcal
Białko:12 g
Tłuszcz:10 g
Węglowodany:17 g

deser z chia
image-918

deser z chia
image-919

Deser z chia, jagodami goji i borówkami
5 (100%) 5 głosów

Komentarze

Komentarze są wyłączone.