27 kwietnia 2017

Deser z chia, truskawkami i mlekiem kokosowym

Niestety dziś za oknem deszczowo, więc trzeba sobie poprawić humor słonecznym deserem. Jako, że wielkimi krokami zbliża się sezon na truskawki warto przypomnieć sobie sprawdzone pomysły na deser z ich wykorzystaniem. Postanowiłem przygotować deser z nasionami chia na bazie mleka kokosowego dodając do niego właśnie truskawki. Jako dekoracji użyłem gorzką czekoladę, która ostatnio coraz częściej u mnie gości. Serdecznie polecam i życzę smacznego!

Składniki

400 ml mleczka kokosowego
400 g truskawek
3 łyżki nasion chia
1 łyżka miodu
1 łyżka cukru kokosowego
4 kostki gorzkiej czekolady (70%)

Przygotowanie

Nasiona chia łączymy z mlekiem kokosowym i miodem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Do szklanek lub pucharków układamy plasterki truskawek, a następnie resztę wypełniamy naszą masą z nasion chia i mleka kokosowego. Na górę wylewamy resztę truskawek zblendowaną z łyżką cukru kokosowego. Górę każdego deseru dekorujemy gorzką czekoladą.

Wartości odżywcze

1 porcja2 porcje (całość)
Energia:541,5 kcal1083 kcal
Białko:10,9 g21,8 g
Tłuszcz:36,5 g73 g
Węglowodany:37,2 g74,4 g

image-1421

image-1422

Deser z chia, truskawkami i mlekiem kokosowym
4.8 (95%) 4 głosów

Komentarze

Komentarze są wyłączone.