31 lipca 2017

Deser z czerwonymi porzeczkami, chia i mlekiem kokosowym

Kolejna odsłona deseru z nasionami chia. Tym razem wykorzystałem czerwoną porzeczkę, która aktualnie dostępna jest w sklepach i to w całkiem niezłej cenie. Dzięki niej deser jest dosyć kwaśny oraz niezwykle orzeźwiający, więc idealny na taką pogodę jaka jest za oknem. Jeżeli lubicie bardziej słodkie desery możecie dodać więcej ksylitolu, lub udekorować deser słodkim owocem np. bananem. Z podanych składników otrzymacie dwa desery w szklankach, tak jak można zobaczyć na zdjęciu.

Składniki

400 ml mleczka kokosowego
150 g czerwonych porzeczek
3 łyżki nasion chia
1 łyżka ksylitolu

Opcjonalnie: borówki amerykańskie do dekoracji (~40 g)

Przygotowanie

Nasiona chia łączymy z mlekiem kokosowym i ksylitolem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Miksujemy 100 g czerwonych porzeczek w blenderze. Zmiksowane porzeczki przelewamy przez sitko do miski i dodajemy połowę masy z chia, mlekiem kokosowym i ksylitolem, a następnie dokładnie mieszamy. Na dół szklanki dodajemy różową warstwę z porzeczkami, a na nią białą warstwę. Górę deseru dekorujemy czerwonymi porzeczkami, borówkami amerykańskimi lub innymi owocami.

Wartości odżywcze

1 porcja 2 porcje (całość)
Energia: 350 kcal 700 kcal
Białko: 5,6 g 11,2 g
Tłuszcz: 29,6 g 59,2 g
Węglowodany: 16 g 32 g
Deser z czerwonymi porzeczkami, chia i mlekiem kokosowym
5 (100%) 3 głosów

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>