19 marca 2015

Deser z kiwi, bananem i jogurtem greckim

Świetny deser, który przygotujemy w błyskawicznym tempie. Można go podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Przygotowana przeze mnie wersja nie zawiera cukru, jeżeli jednak chcecie możecie go dodać do śmietany kremówki, jednak jest to zbędne, ze względu na słodkość banana. Podana liczba składników pozwoliła na stworzenie dwóch deserów w okrągłych szklankach.

Składniki

1 duży banan
Kiwi, 2 sztuki
Jogurt grecki (300g)
Płatki migdałowe
śmietanka kremówka 30% (50-70g)

Przygotowanie

Ściągamy skórkę z banana, kroimy go na drobno i rozdrabniamy widelcem (lub blenderem) w miseczce, aż do uzyskania jednolitej masy. Podobnie robimy z kiwi – obieramy i rozdrabniamy w osobnej miseczce. Do szklanki (lub wysokiego kieliszka) dajemy łyżkę jogurtu greckiego, masę bananową, ponownie łyżkę jogurtu greckiego, płatki migdałowe i masę kiwi. Śmietanę kremówkę ubijamy (jeżeli chcecie możecie dodać odrobinę cukru) i dekorujemy górę deseru. Na koniec możemy śmietankę posypać startą czekoladą, płatkami migdałów czy dodać do niej pokrojone drobno kawałki owoców.

Deser z kiwi, bananem i jogurtem greckim
5 (100%) 5 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>