22 lipca 2015

Deser z malinami i syropem klonowym

Deser ze świeżymi owocami zawsze cieszy się olbrzymią popularnością. Jako, że trwa właśnie sezon na maliny postanowiłem coś z nich przygotować. Co ciekawe w połączeniu z syropem klonowym smakują rewelacyjnie, a płatki kukurydziane i jogurt grecki świetnie dopasowały się do tego deseru. Można go przygotować w pucharkach do lodów, szklankach, czy nawet salaterkach. Z podanej ilości składników otrzymałem deser dla dwóch osób. Warto dodać, że maliny posiadają między innymi wiele substancji mineralnych (potas, magnez, żelazo, wapń), mnóstwo witamin (B1, B2, B6, C, E, ), pektyny i kwasy organiczne. Samo zdrowie!

Składniki

250 g jogurtu greckiego
~30 ml syropu klonowego
100 g malin
Garść płatków kukurydzianych
2 małe wafelki w czekoladzie do dekoracji

Przygotowanie

Na dół pucharka/szklanki dajemy płatki kukurydziane, kilka malin i polewamy je odrobiną syropu klonowego. Kolejną warstwą jest jogurt grecki, który polewamy drugą częścią syropu klonowego. Na górze naszego deseru układamy maliny i całość dekorujemy wafelkiem w czekoladzie. Jeżeli nie planujesz zjedzenia deseru od razu po przygotowaniu to przechowuj go w lodówce.

Deser z malinami i syropem klonowym
5 (100%) 1 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>