8 marca 2016

Pieczone banany z syropem malinowym

Szybki, smaczny i bardzo prosty deser. Pieczone banany z syropem malinowym zdecydowanie będą smakować wszystkim, którzy kochają słodkie desery. Dodatkowo warto wspomnieć, że taki deser świetnie sprawdzi się jako „krwawa” przystawka na halloween. Można go także zaserwować dziewczynie, narzeczonej, czy też żonie z okazji walentynek lub dnia kobiet, a z syropu malinowego stworzyć piękne serce na talerzu.

Składniki

2 banany
Patyczki do szaszłyków

100 g malin
3 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki wody

Przygotowanie

Banany myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Nabijamy plastry na patyczki do szaszłyków. Pieczemy na papierze do pieczenia przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza.

2 łyżki wody, cukier oraz maliny wrzucamy do rondelka i podgrzewamy ciągle mieszając. Musimy zadbać o to, aby powstała masa nam się nie zagotowała. Gdy maliny się „rozpuszczą” i wszystkie składniki ze sobą się wymieszają przelewamy syrop przez sitko, tak aby pozbyć się pestek z malin.

Upieczone banany polewamy przygotowanym syropem malinowym. Podajemy na ciepło.

pieczone banany z syropem malinowym
image-1087

Pieczone banany z syropem malinowym
5 (100%) 1 głosów

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>