14 maja 2017

Tort czekoladowo-truskawkowy

Wstyd się przyznać, że tort, który przygotowałem na walentynki dodaję dopiero w połowie maja. Jednak przez natłok obowiązków i innych spraw wyszło jak zawsze 🙂 Tort czekoladowo-truskawkowy to doskonały pomysł na różnego rodzaju okazje – wspomniane wcześniej walentynki, rocznica ślubu, czy urodziny. Zdecydowanie jest to jeden z najsmaczniejszych tortów, jakie udało mi się zrobić i smakował każdemu kto go próbował. Do zrobienia tortu wykorzystałem małą foremkę o średnicy 19 cm. Jeżeli chcecie zrobić większy tort trzeba odpowiednio zwiększyć składniki. Mam nadzieję, że wkrótce uda mi się dodać na bloga także inne torty, które są niezwykle ciekawe i smaczne.

Składniki

Biszkopt
3 jajka
90 g cukru
70 g mąki tortowej
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki holenderskiego kakao (niesłodzonego)
50 ml wódki

Krem
2 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżeczki holenderskiego kakao (niesłodzonego)
10 g cukru wanilinowego
1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny
25 ml wódki

Dekoracja
Holenderskie kakao (niesłodzone)
Truskawki
Biała czekolada

Przygotowanie

Wyciągnij wszystkie składniki na biszkopt i krem wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową. Umyj miski, które będziesz wykorzystywać i dokładnie wytrzyj żeby były suche.

Biszkopt

Jajka i cukier miksujemy razem, aż otrzymamy dosyć gęstą masę. Przesiej mąkę przez sitko, dodaj proszek do pieczenia i połącz powoli z ubitymi wcześniej jajkami z cukrem. Wszystko razem miksujemy na niskich obrotach dodając kakao. Na spód tortownicy wyłóż papier do pieczenia i wlej przygotowaną masę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C (z termoobiegiem 160°C) około 12 minut. Po upieczeniu biszkoptu odstaw go do wystygnięcia.

Krem

Jajka, cukier oraz cukier wanilinowy miksujemy w misce do momentu, aż uzyskamy jednolity krem. W drugiej misce łączymy margarynę oraz masło i miksujemy do momentu połączenia się tych składników. Dodajemy stopniowo masę z jajek i cukru do masła oraz margaryny ciągle mieszając za pomocą miksera. Gdy krem stanie się dosyć gęsty dodajemy odrobinę wódki. Pamiętaj, aby nie przesadzić, bo krem może stać się zbyt rzadki.

Faza finalna i dekorowanie tortu

Przetnij biszkopt na pół i skrop obie części wódką. Dolną część smarujemy kremem, przykrywamy górną częścią. Cały tort (boki i górę) pokrywamy warstwą kremu.

Teraz zaczyna się najfajniejszy etap robienia tortu, czyli dekorowanie. Posyp górę tortu holenderskim kakao, ułóż truskawki i dodaj potartą białą czekoladą. Oczywiście warto wykazać się kreatywnością i przygotować swój indywidualny wygląd tortu. Możecie także sięgnąć po inne owoce i dodatki, które dopasują się do czekoladowego tortu. Gdy tort będzie gotowy odstaw go do lodówki na godzinę.

image-1334

Tort czekoladowo-truskawkowy
5 (100%) 3 głosów

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>