2 lutego 2017

Karkówka z patelni grillowej

Czy można zrobić solidny i smaczny obiad z mięsem w kilkanaście minut? Owszem! Chociaż za oknem zima i niekończące się mrozy wystarczy skorzystać z patelni grillowej. Dziś na obiad przygotujemy karkówkę. Wystarczy kupić dobrej jakości mięso, przygotować sól oraz pieprz i opcjonalnie coś do natłuszczenia patelni, choć nie trzeba tego robić. Karkówka doskonale smakuje z dowolnym miksem sałat, ale możecie także podać ją z frytkami, mizerią, czy kapustą kiszoną. Do grillowanego karczku pasuje praktycznie wszystko. Serdecznie polecam i życzę smacznego.

Składniki

300 g karczku wieprzowego
80 g dowolnego miksu sałat
1 łyżeczka oleju kokosowego
Sól, pieprz

Przygotowanie

Karczek myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy plaster obsypujemy solą i pieprzem z dwóch stron. Patelnię grillową natłuszczamy odrobiną oleju kokosowego (nie trzeba tego robić). Na solidnie rozgrzaną patelnię wrzucamy nasz karczek i grillujemy po około 5 minut z każdej strony. Karczek podajemy w całości na dowolnym miksie sałat lub dajemy mu odpocząć około 5 minut i kroimy w plastry.

Karkówka z patelni grillowej
5 (100%) 3 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>