8 maja 2015

Chipsy z batatów

Piątek, a więc pora na jakiś dobry film. Jeżeli lubicie podjadać podczas oglądania warto zamienić niezdrowe przekąski na coś mniej kalorycznego. Dobrym pomysłem mogą okazać się chipsy z batatów, popularnych słodkich ziemniaków, które coraz częściej goszczą w polskich kuchniach. Przygotowanie nie trwa długo, a z 3 batatów wyszła mi solidna porcja dla 3-4 osób. Świetny słodki smak batatów połączony z mieloną słodką papryką – trzeba spróbować.

Składniki

3 bataty
Oliwa z oliwek
Sól
Słodka papryka, mielona (przyprawa)

Przygotowanie

Bataty obieramy i kroimy w cienkie plasterki (około 2 mm grubości). Wrzucamy je do miski, dodajemy parę szczypt soli, łyżkę oliwy z oliwek oraz przyprawę – mieloną słodką paprykę. Oczywiście można użyć ostrej papryki lub innej przyprawy w proszku. Wszystkie plasterki dokładnie mieszamy, aż przyprawa dokładnie pokryje powierzchnię chipsów. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza. W międzyczasie rozkładamy plasterki batatów na blasze i pieczemy przez około 30 minut. Czas pieczenia może się wydłużyć/skrócić w zależności od grubości plasterków.

Chipsy z batatów
4.7 (93.33%) 6 głosów