19 października 2016

Chipsy z jarmużu

Co zrobić jak masz ochotę na zdrową przekąskę? Chipsy z jarmużu! Kilka minut w piekarniku i możesz jeść. Potrzebujesz tylko jarmuż, oliwę z oliwek i ulubione przyprawy. Osobiście polecam połączenie słodkiej i ostrej papryki lub czosnek granulowany. Podczas pieczenia chipsów w piekarniku trzeba być dosyć czujnym, aby ich nie spalić. Jest to także fajna przekąska dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, wegańskiej, wegetariańskiej i wielu innych. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji spróbować chipsów z jarmużu – gorąco polecam.

Składniki

100 g jarmużu
2 łyżki oliwy z oliwek

Ulubione przyprawy np.
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta soli

Przygotowanie

Jarmuż umyj pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym (możesz także kupić już umyty jarmuż). Odetnij twarde części (łodygi). Oliwę z oliwek wymieszaj wraz z ulubionymi przyprawami.

Jarmuż oraz przygotowane przyprawy z oliwą wymieszaj dokładnie ze sobą w misce.

Piecz przygotowany jarmuż na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) przez około 6-8 minut.

Chipsy z jarmużu
4 (80%) 4 głosów

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>