31 grudnia 2015

Kabanosy w cieście francuskim + dip

Kabanosy w cieście francuskim to świetny pomysł na przystawkę. Dobrze smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a doskonale sprawdzą się jako przystawka na każdej imprezie. Można je podać z ketchupem oraz różnego rodzaju innymi sosami. Polecam sprawdzić dip na bazie musztardy, natki pietruszki, suszonych pomidorów i miodu. Przepis na dip, jak i same kabanosy znalazłem na Kuchni Lidla.

Składniki

8 kabanosów
1/2 opakowania ciasta francuskiego
1 jajko
1 łyżka mleka

Składniki na dip

2 łyżki musztardy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki suszonych pomidorów
1 łyżka miodu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 soku z limetki

Przygotowanie kabanosów

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Kroimy w paseczki o szerokości około 1-1,5 cm i długości takiej jak kabanosy. Jajko rozmącamy z łyżką mleka i smarujemy nią przygotowane paski ciasta francuskiego. Następnie zawijamy ciasto wokoło kabanosów, tworząc „spiralki”. Tak przygotowane kabanosy w cieście odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po wyciągnięci smarujemy pozostałą częścią rozmąconego jajka z mlekiem zewnętrzną część ciasta francuskiego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10 minut, aż nasze ciasto ładnie się zarumieni.

Przygotowanie dipu

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy, aż powstanie jednolity sos.

Kabanosy w cieście francuskim + dip
5 (100%) 3 głosów

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML :

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>