31 grudnia 2016

Mini pizze z ciasta francuskiego z pomidorem, ogórkiem i fasolą

Do noworocznej imprezy zostało już kilka godzin, a nie mam pomysłu na przekąskę. Co zrobić? Otwieram lodówkę, a tam gotowe ciasto francuskie. Choć raczej nie korzystam na co dzień z takich rozwiązań zbyt często, bo lepiej zrobić je samemu, dziś akurat przez brak czasu idealnie się sprawdzi. Postanowiłem przygotować bardzo szybkie mini pizze. W połączeniu z keczupem smakują rewelacyjnie (już sprawdzałem), nie rozwalają się i można je jeść biorąc po prostu do ręki. Bardzo szybka i smaczna przekąska, którą zrobicie w mniej więcej 20 minut. Oczywiście można wybrać inne składniki. Smacznego!

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
150 g potartego sera mozzarella
100 g czerwonej fasoli z puszki
1 pomidor
1 ogórek kiszony
1 jajko

Przygotowanie

Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania i rozwijamy. Kroimy w prostokąty tak, aby wyszło nam 6 lub 8 mini pizz (ja pokroiłem 4×2). Na każdym kawałku robimy obramowanie około 1 cm od krawędzi wykonując lekkie nacięcia. Tak przygotowane kawałki smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środku ramki dajemy plaster pomidora, plastry ogórka kiszonego oraz odsączoną czerwoną fasolę z puszki. Na koniec posypujemy wszystko potartą mozzarellą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (najlepiej z termoobiegiem) przez około 10-12 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni, a ser roztopi. Wkładając do piekarnika warto zadbać o to, aby kawałki do siebie nie przylegały i miały odrobinę miejsca, ponieważ ciasto francuskie lekko urośnie. Podajemy z keczupem.

Mini pizze z ciasta francuskiego z pomidorem, ogórkiem i fasolą
5 (100%) 4 głosów